dimecres, 29 de juliol del 2009

Les dimissions provisionals

La nova llei d'enjudiciament proposa la figura de l'imputat provisional; és a dir, ofereix a l'encausat la possibilitat de presentar-se de manera voluntària davant del jutge abans que aquest comence les diligències. La figura pretén, d'una banda, afavorir la col·laboració i, de l'altra, aconseguir que l'encausat puga demostrar la innocència abans d'iniciar qualsevol procediment que implique la instrucció sencera de la causa. Si aquest aporta proves suficients que avalen les seues paraules, el jutge pot arxivar-ne el procés.

Els peperos ens demostren dia a dia que són uns artistes. Hem passat de la imputació provisional a la dimissió provisional. I aquesta darrera figura em costa molt d'entendre-la, perquè la dimissió, pel que fa a la política, acostuma a ser, i més al PP, un acte no voluntari, perquè hi és un cessament encobert. Si dimiteixes, o reps el cessament, deixes de ser responsable d'un càrrec, no te'n pots fer responsable. Per tant, la institució ha de buscar una persona que l'ocupe --penseu que Bárcenas era el tresorer del PP, qui se'n feia càrrec dels calés--. Qui tinga l'espenta d'acceptar-ne el caramel, s'encarregarà de dur-ne les finances. La responsabilitat no serà provisional. Mariano, però, ha fet un paral·lelisme entre la imputació i el cessament i ara tenim el cessament provisional. Alejandro Font de Mora ha anunciat que dimitirà durant el període de vacances, que és una manera directa de dir que no pensa dimitir. Luis Bárcenas, però, s'ha gaudit de la metàfora de la provisionalitat. Ell abandona un càrrec, abans de rebre la comunicació del jutge en què s'especifica que obrirà diligències per dur endavant una instrucció com cal, a l'espera de demostrar la innocència. Si hi ha un cessament provisional, hi ha un nomenament provisional. Sabem que la vida és complicada, però ocupes un càrrec o no l'ocupes. No pot ser tot alhora.





El pitjor de tot és que sonava que li havien recomanat al nostre molt honorable que també acceptara la figura del cessament provisional mentre no es resolguera la seua causa. Si Bárcenas ha estat capaç de dimitir, caldria que Francisco i Ricardet se'n feren imitadors. Però la figura de president provisional per causa pendent amb la justícia també té mèrit. Aquestes argumentacions esdevenen en jocs impossibles de lògica. O exerceixes o no exerceixes. Al remat, aconseguiran que tot siga un joc de paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada